Å ta i bruk coboter i sveiseavdelingen har bidratt til nye muligheter, enda bedre nøyaktighet og en mer spennende framtid for sveisefaget. Samtidig gir dette oss større kapasitet og høyere kvalitet på sveisearbeidet, blant annet på produkter som skal tåle påkjenningene de blir utsatt for når de skal brukes i glovarme ørkenomgivelser. Det har bidratt til at vi nå har fått en stor kontrakt verdt hele 11 millioner kroner, sier Geir Espeland som er sveisekoordinator for 25 sveisere i Steelwork.
Effektivitet og inspirasjon
Steelwork produserer komplekse mekaniske produkter og fikk sin første cobot i sommer. Erfaringene er veldig gode, så nå er cobot nr. 2 på vei inn. Sveiser Lasse Stavnheim Refsland gleder seg til å få en robotassistent i det daglige arbeidet.
– Coboten er enkel å betjene og vil alltid sveise helt nøyaktig både med tanke på fart og kvalitet. Den har et brukervennlig grensesnitt der operatøren manuelt viser roboten punktene den skal sveise fra og til, og hvor dyp sveisesømmen skal være. Men som med alle andre maskiner, handler det om å gi riktige instruksjoner og samtidig ville utforske mulighetene teknologien gir. Det tar litt tid å finjustere innstillingene, men når det er gjort, kan coboten gjøre jobben selv mens jeg får frigjort tid til andre oppgaver. Til sveising av små serier er coboten perfekt, men framover ser vi at med bruk av kunstig intelligens vil den også vil kunne bidra til å løse mer teknisk krevende og avanserte sveiseoppgaver, sier Stavnheim Refsland.
Trygghet og bedre helse
Ali Mukhtaruddin har jobbet med Steelworks første sveise-cobot siden den ble levert i sommer. Hans erfaringer er at han får en enklere hverdag med mindre belastning på skuldrene og armene både i forhold til tunge og krevende arbeidsstillinger, og varmepåkjenning. Samtidig er det mer interessant å jobbe med avansert teknologi, både med tanke på hvilke oppgaver som kan løses, og for å gi sveiseren en mer spennende hverdag.
– Vi tror at sveise-coboter kan være med på å gjøre sveisefaget mer attraktivt igjen. Framover vil behovet for sveisere i industrien være stort, men stadig færre velger sveising som karriere. Dette vil vi være med på å snu, sier sveisekoordinator Geir Espeland som selv er utdannet internasjonal sveisetekniker (IWT) og holder på med videreutdanning for å bli internasjonal sveiseingeniør (IWE).
Strenge kvalitetskrav og økt bærekraft
Produktene Steelwork lager brukes ofte under krevende forhold fra kalde havdyp til brennhet ørken. Blant løsningene som produseres ved hjelp av sveise-cobot er det utstyr som må tåle varmepåvirkning og slitasje i forbindelse med oljeproduksjon i Midtøsten. Det stilles store krav til nøyaktighet for disse leveransene, noe sveise-coboten er med og bidrar til da den alltid leverer med samme presisjon og jevnhet. Det tjener både kunden og Steelwork på samtidig som det blir mindre retur og omarbeiding, som igjen reduserer ressursbruken og klimafotavtrykket.
Hva er en cobot?
En cobot er en kollaborativ, eller samarbeidende, robot. I motsetning til industrielle roboter som ofte krever egne avskjermede områder, er coboter utviklet for å kunne jobbe trygt side om side med mennesker. Innebygde sikkerhetssystemer stopper roboten hvis den kommer i kontakt med et menneske eller andre hindringer.
Kan du en, kan du alle
Steelwork har fått levert en og har en ny sveise-robot i bestilling gjennom Rogaland Importservice. Selve robotene er utviklet og produsert av danske Migatronic, en av verdens ledende produsenter av sveisemaskiner. Selv om de to robotene har litt ulike muligheter, er brukergrensesnittet det samme. Det gjør det enklere å overføre kunnskap og erfaringer mellom sveiserne samtidig som det sikrer leveringsdyktigheten til Steelwork.