Steelwork

Laserskjæring

Laserskjæring av stål krever en fokusert stråle til mindre enn 0,5 mm med en ekstremt høy effekttetthet som smelter materialet, og deretter en hjelpegass som dekker og beskytter smeltesonen, feier bort det smeltede metallet, og gir et veldig smalt snitt med mindre termisk deformasjon. Laserskjæringsprosessen gir høypresisjonsskjæring og en veldig smal varmepåvirket sone. Laserskjæring er svært egnet for alle stål, men er generelt begrenset til en maksimal tykkelse på 30 mm i dag med den mest effektive skjæringen i området 0,5 til 10 mm.

Metode

På grunn av det svært smale snittet og den mindre varmedeformasjonen tillater denne metoden skjæring av små hull, fine detaljer og komplekse former med utmerkede toleranser på dagens avanserte maskiner. Selv standard laserskjæremaskiner i dag har vanligvis CNC-kontroll for 3D-laserskjæring, med mulighet for å kutte vinkler for sveiseforberedelser mens man skjærer en kompleks serie med hull og den ytre delprofilen. Mest vanlig er den tradisjonelle CO2-laseren, men ny generasjon fiberlasere er nå i ferd med å bli industristandarden for tynnere stålplateskjæring på grunn av lavere driftskostnader og høye skjærehastigheter.

Hjelpegassen som brukes kan være aktiv eller inaktiv gass, og disse sprøytes inn i laserstrålesmeltebassengområdet med spesielle dyser. Aktiv gass som oksygen produserer en eksoterm reaksjon ved smeltebassenget som øker effektiviteten til laseren, men resulterer i en oksidert kant. En inaktiv gass som er en inert gass og oftest nitrogen, helium, argon og/eller CO2, som reduserer skjærehastigheten, men gir overlegen kantkvalitet.